U subotu 9. aprila preminuo je Milutin Luta Pavlović u 91. godini života, jedan od pionira košarke na regionu Istočne Srbije, izuzetno zaslužan za razvoj košarke u Aleksincu i ženske košarke u Nišu. Luta je imao ogroman uticaj na razvoj košarkaških trenera i autor je najviše napisanih knjiga o košarci na našim prostorima.
Milutin Luta Pavlović je rođen 11. oktobra 1931. godine u Bitolju. Završio je gimnaziju u Kikindi, a Fakultet fizičke kulture (DIF) u Beogradu i na njemu magistrirao sa temom: Uticaj različitih vrsta mišićnih naprezanja na preciznost šutiranja u košarci.

Od 1947. godine neprekidno je u košarci. Prvo kao igrač u Kikindi (KK Šesti oktobar i Lokomotiva), a zatim u Beogradu (KK Železničar), Aleksincu (KK Mladost) i Nišu (KK Student i Radnički). Od poznatijih klubova višeg ranga trenirao je ŽKK Student i Radnički iz Niša, ŽKK Partizan iz Novog Sada i ŽKK Topolčanku iz Bačke Topole.
U Novom Sadu je od 1973. do 1990. godine bio savetnik za košarku u Zavodu za fizičku kulturu Vojvodine i zamenik direktora. Za doprinos u razvoju košarke više puta je nagrađivan… Sem što je bio predavač na mnogobrojnim seminarima, pokretao je, uređivao ili učestvovao svojim prilozima u stručnim časopisima u kojima je dominirala košarkaška tematika.
Posebnu vrednost njegovog teorijskog rada predstavljaju priručnici, praktikumi, udžbenici i knjige sa košarkaškom tematikom u obimu koji premašuje ukupnu dosadašnju zajedničku produkciju svih ostalih autora, te ga sa pravom smatraju najplodnijim košarkaškim piscem kod nas i u najširem okruženju.
Milutin Pavlović je učestvovao i u serijalu produkcije "South Media" Legenda o niškoj košarci gde je govorio o začecima košarke u Nišu i stvaranju temelja jake ženske ekipe koja je bila ponos grada na Nišavi. 
Sahrana Milutina Pavlovića će se obaviti u utorak 12. aprila 2022. godine, u 13 časova na Kameničkom groblju u Novom Sadu.